LoveSPORT.se

Ishockeyn i Sverige | LoveSPORT.se

Ishockey i Sverige - Historia

Ishockey i Sverige hare spelats sedan början på 1920-talet. Svenska Ishockeyförbundet bildades under 1922.

Sveriges herrlandslag i ishockey spelade sina första matcher under Olympiska spelen i Antwerpen Belgien 1920. Laget bestod då till största delen av bandyspelare som ville prova på hockey. Det fanns några spelare i det svenska laget som spelat i tysk/österrikiska ligan under 1910-talet och därmed kunde spelet sedan tidigare.

Den första ishockeymatchen på svensk mark spelades 1921 mellan IFK Uppsala och det tyska laget Berliner SC. Uppsala vann matchen med 4-1.

Det första laget att bli svenska mästare var IK Göta som vann SM 1922.

I början var sporten koncentrerad till Stockholmsområdet, men sedan slutet på 1940-talet så spreds sporten över hela Sverige.

Första gången som Sverige fick arrangera ishockey-VM var 1949 och bara ett par år senare (1956) så blev ishockey den svenska publikens vintersport när man gick om bandyn.

Det första lag som blev Svenska mästare och inte kom från Stockholmsområdet var Gävle GIK och de blev mästare 1957.

Elitserien i ishockey startade säsongen 1975/1976.

Elitserien pågår under en lång tid under säsongen innan man påbörjar slutspelet. Eftersom det nuförtiden är många matcher som ska spelas under en säsong så är det först när slutspelet startar som det blir full fokus på hockeynyheter i alla medier.